Search

Steeds meer jongeren lenen bij een pandjeshuis

Bij een pandjeshuis of pawn shop denken mensen regelmatig aan een schimmig zaakje waar mensen met een laag inkomen hun TV verpanden om op deze manier even wat geld te hebben tot ze weer geld op hun bankrekening krijgen. Op verschillende Amerikaanse TV-series zie je bij de pawn shops vooral rare figuren langskomen met een heel verhaal over hetgeen ze willen verpanden dan wel wat ze met het geld gaan doen.

In realiteit blijkt echter dat steeds meer afgestudeerde jongeren hun weg naar het pandjeshuis weten te vinden. Een gezamenlijk onderzoek in Amerika door PwC en de George Washington University gaf aan dat in de laatste 5 jaar maar liefst 28% van mensen tussen de 23 en 35 jaar wel eens gebruik heeft gemaakt van een pawn shop of andere korte termijn lener.

Omdat deze mensen vaak nog een studieschuld hebben en hierdoor moeilijk geld kunnen lenen lopen ze steeds makkelijker bij een pandjeshuis naar binnen. In tegenstelling tot een lening bij bijvoorbeeld een bank gaat het lenen bij een pandjeshuis erg makkelijk en snel, je brengt er iets waardevols wat je toch even niet nodig bent heen en komt meestal na 5 tot 10 minuten met cash geld weer naar buiten. Omdat je over je lening natuurlijk wel rente moet betalen is het beter om geld te lenen bij familie of vrienden maar wat als die ook even geen geld kunnen missen? Of wanneer je even geld nodig hebt voor iets wat je liever niet aan iedereen wilt vertellen? Een pandjeshuis is erg discreet en je hebt niet te maken met lastige vragen als ‘Waarom koop je dit nu terwijl ik nog geld van je krijg?’.

Let bij het verpanden van je spullen bij een pandjeshuis altijd goed op de voorwaarden. Hoeveel rente moet je betalen en wanneer moet je je spullen terugkopen? Als je niet aan de voorwaarden van het pandjeshuis terug kunt of wilt betalen kan het zijn dat je spullen in bezit komen van het pandjeshuis en deze kan ze vervolgens weer verkopen.

Breng jij wel eens iets naar een pawn shop om even snel contant geld te hebben? Wat zijn je ervaringen hiermee? Schrijf je bericht hieronder!

Related posts

Leave a Comment