Search

Schooljaar begint – drukte bij Thaise pandjeshuizen

Bij de pandjeshuizen in Thailand merken ze goed wanneer het nieuwe schooljaar weer gaat beginnen, er komen honderden extra mensen hun spullen in onderpand geven om zo het schoolgeld en de schoolbenodigdheden voor de kinderen te kunnen betalen. Erg populair zijn de pandjeshuizen die worden gerund door de gemeente, ze taxeren de onderpanden wel wat lager maar ze rekenen namelijk weinig rente en hebben een langere betaaltijd dan de meeste commerciƫle pawn shops. De pandjeshuizen van de gemeente zijn er dan ook niet om winst te maken maar om mensen te helpen met micro-krediet om zo de school te kunnen betalen, onvoorziene uitgaven het hoofd te bieden of een eigen bedrijfje te starten.

Gouden sieraden en voorwerpen worden het meest in onderpand gegeven, 90% van de mensen die geld leent om de schoolkosten te betalen brengt goud in. Bijna iedereen komt de in onderpand gebrachte spullen ook weer ophalen, slechts 1% wordt niet opgehaald en wordt eigendom van de overheid.

Naast het naar school gaan zien de pandjeshuizen van de gemeente ook andere trends, wanneer het slechter gaat met de economie komen meer mensen gereedschap in onderpand geven om zo toch weer even geld te hebben om eten te kunnen kopen en vaste lasten te betalen. Wanneer het gereedschap nodig is voor een klus betalen ze de lening weer af maar hier is merkbaar dat het gereedschap vaker dan goud niet wordt afbetaald. Aan het begin van de slechte economische tijden verdienen de pandjeshuizen meer aan de veiling van spullen (de opbrengst gaat naar de gemeentes en die hebben allerlei projecten om mensen waarmee het financieel slecht gaat te helpen) maar in de jaren daarna krijgen ze steeds minder bezoekers, veel mensen hebben dan gewoon niets meer om in onderpand te geven.

Related posts

Leave a Comment