Search

Pandjeshuizen door de eeuwen heen

Pandjeshuizen in China en Rome
In de tijd dat mensen spullen met elkaar ruilden zal het vast ook al voorgekomen zijn dat waardevolle goederen tijdelijk in onderpand werden gegeven in ruil voor iets anders en toen geld werd gebruikt als ruilmiddel werd dit waarschijnlijk nog meer gedaan. Uit de historie is in ieder geval bekend dat de Romeinen rond het begin van de jaartelling een systeem hadden waarbij de overheid – rentevrij – geld uitleende aan mensen in ruil voor een onderpand wat waardevoller was dan de lening, op deze manier konden ze bijvoorbeeld een kleine winkel beginnen. In China begonnen vooral Bhoedistische kloosters met het uitbaten van pandjeshuizen en dit ging in de latere jaren steeds meer de commerciële kant op.

Pandjeshuizen in de middeleeuwen
In de vroege middeleeuwen kwamen in Europa pandjeshuizen die vooral werkten om mensen te helpen, er werd dan ook geen rente gevraagd, dit mocht namelijk niet van de Katholieke Kerk. De kerk had in die tijd veel invloed en soms leenden kloosters geld uit met als onderpand het land van de lener, gedurende de looptijd konden ze hierop van alles verbouwen en door verkoop hiervan geld verdienen. Het in onderpand geven van spullen was niet alleen voor gewone mensen, ook koningen maakten hier gebruik van, bijvoorbeeld door juwelen te verpanden om daarmee de dure oorlogen te kunnen betalen.

Rente bij de pawn shops
Later werd er door de pawn shops wel rente gevraagd en wanneer dit erg uit de hand liep greep de overheid regelmatig in, door eigen pandjeshuizen te beginnen of door de regelgeving aan te passen. Omdat deze pawn shops van de overheid soms geen rente vroegen gingen deze vaak weer op de fles, het bleek dat dit wel nodig was om te kunnen blijven draaien.

Pandjeshuizen tegenwoordig
Op het moment zijn er over de hele wereld pandjeshuizen en deze worden eigenlijk door allerlei soorten mensen gebruikt die op dat moment even niet bij een bank of bij vrienden geld willen of kunnen lenen. Soms gaat het om spullen van een paar honderd euro maar regelmatig worden er veel duurdere spullen in onderpand gegeven voor een tijdelijke lening. Zo zijn er in Nederland ook een aantal pandjeshuizen waar je je auto of motor in onderpand kunt geven. In Nederland zijn nu een paar honderd pandjeshuizen waarvan een deel nog niet eens opereert als een echte pawnshop waar je spullen kunt verpanden, verkopen of kopen maar in Amerika is het big business. Er zijn meer dan 10.000 pawn shops en het is een miljardenindustrie.

Related posts

Leave a Comment