Search

Nobelprijs bij een pandjeshuis

Bijna elk jaar wordt de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt en de ontvanger daarvan krijgt een geldbedrag en een medaille. Bekende personen die deze prijs hebben ontvangen zijn onder andere Barack Obama, Moeder Teresa, Nelson Mandela en Malala Yousafzai.

De naam van de ontvanger van de prijs in 1936 – Carlos Saavedra Lamas – zal bij weinig mensen een bel doen rinkelen, hij was een Argentijnse politicus die zich inzette voor de vrede tussen Paraguay en Bolivia en andere Zuid-Amerikaanse landen. Voor zijn betekenissen hierin kreeg hij als eerste Latijns-Amerikaan de Nobelprijs voor de Vrede.

Waarschijnlijk is de medaille die bij de Nobelprijs hoort na het overlijden van de politicus bij familie terecht gekomen en uiteindelijk uit het oog verloren totdat een verzamelaar zo’n 25 jaar geleden bericht kreeg dat er wellicht een speciale medaille te koop was bij een Zuid-Amerikaans pandjeshuis. Hij kon hem overnemen tegen de goudwaarde (in de medaille zit zo’n 222 gram 23 karaat goud) en kocht de medaille meteen. Na onderzoek bleek dat het een echte Nobelprijs medaille was en sinds die tijd is hij in handen geweest van verschillende verzamelaars.

Uiteindelijk kwam de medaille in 2014 op een veiling terecht. De inschatting van de waarde liep erg uiteen,qua goudwaarde zou de medaille minstens 10.000 dollar moeten opbrengen maar de historische waarde was veel belangrijker. Omdat er weinig van deze medailles zijn geveild was het vooral gokken, de inschatting lag op 50.000 tot 100.000 dollar. Niet slecht dus voor een medaille die bij een pandjeshuis vandaan kwam! Tijdens het veilen bleek de verrassing groot toen de medaille maar liefst 1.16 miljoen dollar opbracht, zo rond de miljoen euro dus!

De laatste jaren zijn er nog wel meer Nobelprijzen geveild en de waarde varieert per medaille, sommige brengen miljoenen op, sommige tienduizenden dollars. Daarnaast zijn er ook diverse andere medailles die veel geld kunnen opleveren.

Omdat je bij pandjeshuizen steeds een wisselende voorraad hebt en je er dus wel eens zeldzame medailles of andere bijzondere spullen kunt vinden is het aan te raden om er regelmatig eens binnen te lopen, misschien vind je wel iets waar je veel geld mee kunt verdienen!

Related posts

Leave a Comment