Search

Goud verpanden of verkopen bij een pandjeshuis

Een geliefd item om te verpanden is iets van goud, denk aan een gouden ketting, gouden ring, gouden oorbellen of een gouden armband. Ook ander goud behalve gouden sieraden kun je goed verpanden, bijvoorbeeld een goudbaar, sloopgoud maar ook een gouden tand. Omdat het in onderpand nemen van goud in ruil voor contant geld weinig risico’s met zich meebrengt voor een pandjeshuis nemen ze dit graag aan. Ook is een pandjeshuis een goede oplossing wanneer je je goud wilt verkopen, de meeste pandjeshuizen gaan bij inkoop uit van de huidige goudprijs.

Wat is mijn goud waard?
Over het algemeen is de waarde van je gouden voorwerpen gebaseerd op het gewicht en het goudgehalte. Zuiver goud bestaat dus uit 100% goud en is 24 karaat terwijl veel sieraden gemengd zijn met andere metalen en een goudgehalte hebben van 14, 18 of 22 karaat. 14 karaat goud bevat 58.3% goud en een gram hiervan is dus iets meer dan de helft waard van de goudprijs voor een gram zuiver goud.

In sieraden staat vaak een keurteken waarin het getal aangeeft hoeveel karaat het is. 14 karaats goud wordt aangeduid met het nummer 585, 18 karaat met 750, 20 karaat met 833 en 22 karaat met 916. Wanneer er geen nummer in je goud staat kan het pandjeshuis vaak wel het goud testen op het juiste karaat en daarmee ook hoeveel het waard is. Als het pandjeshuis dit niet kan dan is het misschien een goed idee om met je goud naar een winkel te gaan waar ze het wel kunnen testen, omdat goud veel waard is kan een iets hoger percentage aan goud een groot verschil in geld opleveren.

Antiek goud en sieraden van een bekend merk
Waar een gewone gouden ring of gouden ketting vaak evenveel waard is als het goudgehalte zijn er voor sieraden ook wel eens uitzonderingen, mooie antieke sieraden of sieraden van een bekende maker kunnen meer waard zijn dan de goudprijs. Zo zal een gouden ketting van bijvoorbeeld Chopard of Cartier meer waard zijn dan een merkloze gouden ketting. Ook gouden voorwerpen van antieke klederdracht kunnen soms meer waard zijn. Wanneer je zoiets wilt verpanden of verkopen is het aan te raden om zelf eerst wat onderzoek te doen en je kunt er bijvoorbeeld mee naar een gespecialiseerde juwelier.

Gouden munten
Ook de waarde van gouden munten en penningen kan hoger zijn dan de goudwaarde, dit omdat verzamelaars ze graag willen kopen. Wanneer je een gouden munt of complete muntenverzameling wilt verpanden of verkopen loont het vaak de moeite om er eerst iets meer over op te zoeken op internet. Veel munten zijn beschreven en met wat meer zoeken kun je vaak wel vergelijkbare munten zien met veilingopbrengsten of vraagprijzen. Een keten welke veel gouden munten en muntverzameling inkoopt is het Goudwisselkantoor waarvan in Nederland verschillende vestigingen zijn.

Related posts

Leave a Comment