Search

Dingen waarvan mensen denken dat ze waardevol zijn

Bij de verschillende pandjeshuizen in Nederland worden dagelijks duizenden dingen in onderpand genomen. Voor bepaalde dingen krijgen de mensen die het in onderpand geven een grote cash lening maar het uiteindelijk leenbedrag valt ook wel eens tegen volgens de inbrenger. Die denkt iets heel waardevols te hebben maar uiteindelijk is de marktwaarde gewoon stukken lager dan verwacht en krijgt hij een lening van een paar tientjes aangeboden. Hieronder een aantal dingen waarvan mensen vaak denken dat ze veel cash waard zijn maar waarvan de waarde tegenvalt.

Televisies, computers en laptops

Televisies worden tegenwoordig steeds groter en goedkoper en er is zo’n groot aanbod dat een tweedehands televisie niet meer zoveel waard is. Er komen dan ook nog wel eens mensen bij een pandjeshuis die denken dat ze veel cash krijgen wanneer ze een grote televisie in onderpand geven maar dan teleurgesteld weggaan. Hetzelfde voor computers en laptops, wanneer je ze koopt zijn ze peperduur maar de waarde daalt heel snel, ook omdat er steeds snellere en betere computers komen.

Oude boeken

De meeste mensen hebben stapels oude boeken op zolder liggen of in de kast staan en omdat ze deze toch nooit lezen vinden ze het een geschikt item om in onderpand te geven. Helaas zijn maar een paar bijzondere boeken erg waardevol en dan gaat het vaak om hele oude en zeldzame boeken die er nog perfect uitzien. Een gewone roman uit 1800 is meestal nog niet zeldzaam genoeg! Ook een goede detective die je een paar maanden geleden voor een 25 euro hebt gekocht is nu nog maar een paar euro waard en de meeste pawn shops willen deze ook niet hebben omdat er bij hen weinig vraag naar is. Hou je boeken dus lekker in de kast staan of verkoop ze op de Koningsdag Vrijmarkt!

Swarovski kristal

Swarovski is bekend vanwege het kristal dat ze maken, onder andere beeldjes, sieraden en serviesgoed. De Swarovski sieraden zijn redelijk prijzig wanneer je het nieuw in de winkel koopt maar daarna gaat de waarde redelijk snel omlaag, Swarovski kristallen zijn namelijk geen juwelen maar mooi geslepen stukken glas. Je kunt ze dus niet als een diamant of andere edelsteen later in een andere setting gebruiken waarbij de waarde hetzelfde blijft. Een pandjeshuis zal over het algemeen dus weinig willen lenen wanneer ze iets van Swarovski aangeboden krijgen. De beeldjes van Swarovski kristal kunnen soms wel veel waard zijn, er zijn een aantal zeldzame modellen. Op internet kun je hiervan redelijk goed de mogelijke waarde vinden.

Stripboeken

Stripboeken zijn overal ter wereld geliefd bij verzamelaars en sommige stripboeken zijn veel geld waard. Maar.. de meeste stripboeken zijn veel minder waard en ook bij de hele zeldzame worden de recordbedragen alleen betaald voor exemplaren die er uitzien alsof ze net van de drukkerij komen en niet eens op een winkelplank hebben gelegen. Vooral de hele oude strips met Superman op de cover zijn erg geliefd en er zijn er een paar verkocht voor miljoenen! Wanneer de strips zijn gelezen en wat beschadigingen hebben zijn ze soms maar 10% of nog minder van de waarde van een als nieuw uitziend exemplaar. En de hoge bedragen zijn voor de Amerikaanse strips, Nederlandstalige strips brengen nog veel minder op! Het Belgische stripboek ‘De vrolijke avonturen van Doris Dobbel’ werd bijvoorbeeld geveild voor ruim 16.000 euro en een stripboek van de Nederlandse tekenaar Hans G. Kresse bracht bijna 6000 euro op.
Hoopvolle mensen komen wel eens bij een pandjeshuis met stapels strips waarvoor ze hoge verwachtingen hebben maar pandjeshuizen nemen deze soms niet eens in onderpand. Er zijn er in de loop van de jaren namelijk zoveel van gedrukt dat maar een heel klein percentage interessant genoeg is, de meeste strips die mensen inbrengen koop je gewoon in een hele verzameling op Marktplaats.

Muziekinstrumenten

Toegegeven, een tweedehands muziekinstrument in goede conditie blijft redelijk waardevast maar wanneer je een nieuw muziekinstrument in een winkel koopt daalt de waarde direct enorm. Mensen zijn dus nog wel eens teleurgesteld wanneer een gitaar van een paar maanden oud opeens wordt getaxeerd voor de helft van de nieuwprijs. Tip: Als je op zoek bent naar een muziekinstrument kan het lonend zijn om eerst eens rond te shoppen bij pawn shops of op internet, misschien kun je een weinig gebruikt instrument kopen voor een fractie van de nieuwprijs.

Postzegels, munten en bankbiljetten

Postzegels, munten en bankbiljetten zijn ook altijd een geliefd verzamelobject geweest en vooral oudere exemplaren worden door veel mensen gezien als waardevol. Niets is echter minder waar, er zijn er zoveel gemaakt en bewaard dat ze over het algemeen niet veel waard zijn alleen kun je geluk hebben dat ze van zilver of goud zijn gemaakt, hier wil een pandjeshuis nog wel eens een cash lening geven, puur op de metaalwaarde. Zo bevatten de zilveren guldens die tot 1967 zijn uitgebracht nog altijd voor een paar euro aan zilver. Heel af en toe zijn er wel eens heel zeldzame postzegels, munten of bankbiljetten te vinden, wanneer je een zeldzaam exemplaar denkt te hebben kun je er misschien op internet naar zoeken voordat je hem naar een pandjeshuis brengt.

Wat is dan wel veel waard?

Goud! De goudwaarde gaat wel op en neer maar het is een makkelijk verhandelbaar materiaal, vandaar dat goud altijd geliefd is bij de pawn shops. Dit kan een kapot gouden voorwerp zijn maar bijvoorbeeld ook een gouden horloge, gouden ring of gouden ketting. De uiteindelijke waarde van je gouden voorwerp is dan vaak ook afhankelijk van het gehalte en het gewicht. Kijk ook op de ‘Wat kun je het beste verpanden‘ pagina voor meer items die interessant zijn om te verpanden bij een pawn shop.

Related posts

Leave a Comment